Søknad om alderspensjon
Ved stillingens aldersgrense/67 år kan du ta ut alderspensjon fra pensjonskassen såfremt du fratrer din stilling helt eller delvis. Søknad om alderspensjon sendes pensjonskassen 3 måneder før pensjonen skal komme til utbetaling.
Fra fylte 67 år er det også et vilkår at du tar ut alderspensjon fra folketrygden (Nav etter samme pensjonsgrad som du søker alderspensjon for fra pensjonskassen.
Søknad om AFP
Er du mellom 62 - 67 år og vilkårene for avtalefestet pensjon er oppfylt sendes søknad om AFP til pensjonskassen 3 måneder før pensjonen skal komme til utbetaling.
Vi gjør oppmerksom på at AFP kan ikke kombineres med alderspensjon, gjenlevendepensjon, omstillingsstønad, uføretrygd eller AAP fra Nav. Ytelsene må stoppes før AFP kan iverksettes.
Søknad om uførepensjon
Søknad om uførepensjon sendes pensjonskassen 3 måneder før pensjonen skal komme til utbetaling/før opphør av sykelønn/sykepengerettigheter. Du bør også søke om uførepensjon dersom du er usikker på om du vil bli frisk innen sykepengerettighetene er brukt opp.
Vær oppmerksom på at uføregrad fastsettes ut fra reduksjon i forsikret inntekt, og ikke i forhold til reduksjon i stillingsprosent. Er du i tvil om du fyller vilkårene for å søke om uførepensjon bør du kontakte pensjonskassen og undersøke nærmere. Ved uføregrad på 50 prosent eller mer er det et vilkår at du også søker Nav om arbeidsavklaringspenger (AAP) eller uføretrygd.
Du kan søke om uførepensjon fra pensjonskassen for uføregrader fra 20 til 50 prosent. Da har du ikke krav på arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra Nav. I slike tilfeller må det også benyttes legeerklæringsskjema ved søknad om pensjon. Skjema for legeerklæring leverer du til din lege som fyller ut skjemaet og sender det til pensjonskassen for dekning av legehonorar. Søknadsskjema for uførepensjon sender du selv til pensjonskassen.
Skal du søke om forlengelse av uførepensjon fra pensjonskassen benytter du samme søknadsskjema som for uførepensjon og oppsatt uførepensjon.
Søknad om etterlattepensjon (ektefelle)
Pensjonskassen mottar melding om dødsfall fra folkeregisteret, arbeidsgiver og Nav. Vi vil med bakgrunn i disse meldingene selv undersøke om det finnes gjenlevende ektefeller som har krav på ektefellepensjon fra pensjonskassen. Som hovedregel iverksettes utbetaling av etterlattepensjon uten søknad.
I noen tilfeller må det likevel søkes om ektefellepensjon, men da vil pensjonskassen kontakte de etterlatte. Det er to regelverk for beregning av etterlattepensjon og dermed to ulike søknadsskjemaer. Ta kontakt med pensjonskassen om du er usikker på hvilket skjema du skal benytte.
Søknad om barnepensjon
Pensjonskassen mottar melding om dødsfall fra folkeregisteret, arbeidsgiver og Nav. Vi vil med bakgrunn i disse meldingene selv undersøke om det finnes gjenlevende barn under 20 år som har krav på barnepensjon fra pensjonskassen. Som hovedregel iverksettes utbetaling av barnepensjon uten søknad.
I noen tilfeller må det likevel søkes om barnepensjon, men da vil pensjonskassen kontakte de etterlatte.
Medlemstid i andre offentlige tjenestepensjonsordninger
Overføringsavtalen sikrer at medlemstid fra flere offentlige tjenestepensjonsordninger blir slått sammen. Det er pensjonsordningen du sist er medlem av som skal utbetale samlet pensjon. Hvis du tidligere har vært medlem av KLP, Statens pensjonskasse eller en annen kommunal/fylkeskommunal pensjonsordning, vil denne medlemstiden bli lagt til tiden i Bodø Pensjonskasse ved beregning av pensjonen.